Forkert opladning kan ødelægge dit batteri

Hvis du gerne vil have, at din smartphone holder længe på strømmen, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du oplader den. Mange har til vane at lade deres telefon løbe næsten eller helt tør for strøm, før de sætter den til opladning, hvilket slider på batteriet. Worst case scenario er, at du ikke kan få gang i batteriet igen og dermed ikke kan tænde din telefon.

Potentielle opladninger ved 80%

Potentielle opladninger ved nær 0%

Sådan undgår du det

For at undgå dette bør du i stedet “sjat”-oplade din telefon. I praksis vil det sige, at du sætter den til opladning, når der f.eks. er 80% strøm tilbage. Det er selvfølgelig ikke jordens undergang, hvis du kommer under den procentsats, men pointen er, at du skal sætte din telefon til opladning i små hyppige omgange, i stedet for at lave de lange opladninger, hvor du trækker batteriet fra nær 0% til 100%.

Det er uundgåeligt, at din telefons batteri bliver slidt før eller siden, men ved at sjat-oplade har du flere potentielle opladninger til gode, end hvis du oplader fra fladt batteri til fuldt hver gang.

Potentielle opladninger ved 80%

Potentielle opladninger ved nær 0%

Nye telefoner kan bruges direkte fra æsken

Det skal dog siges, at ovenstående guidelines kun gælder for de såkaldte “lithium ion”-batterier, som stort set alle nye telefoner er forsynet med. Før i tiden, da der ikke fandtes smartphones, og man i stedet havde traditionelle telefoner med fysisk tastatur, var det alment udbredt, at man skulle oplade sin nye mobiltelefon i 24 timer, før man kunne bruge den. Dengang var det også den rigtige måde at behandle batteriet på, men sådan er det langt fra i dag.

Batterierne er anderledes i dag, og stort set alle nye telefoner kommer med et batteri, der er opladt fra fabrikken, og derfor kan du tage din nye telefon i brug direkte fra æsken. Men sørg selvfølgelig for at oplade den, inden den taber for meget strøm.